Anime recenze

Nanatsu no Taizai

29. června 2015 v 10:42 | Danirez
REŽISÉR: Tensai Okamura
STUDIO: A-1 Pictures
VYCHÁZELO: 5. 10. 2014 - 29. 3. 2015
ŽÁNR: Shounen / Fantasy / Akční / Dobrodružné / Ecchi / Supernatural
TÉMA: Rytíři / Záchrana království / Démoni / Boj / Přátelství
POČET DÍLŮ: 24

Hodnocení na MyAnimelistu: 8,54 (54 412 hlasů)
HODNOCENÍ: 10/10

Příběh se odehrává zemi jménem Britannia, kde svět lidí a nadpřirozených bytostí ještě nebyl oddělen. V království Leones vládne král Baltra Liones s pomocí Svatých rytířů, kteří mají nesmírnou moc potřebnou k poražení bytostí (jako třeba démonů), které by chtěli království zničit. Mezi nejsilnější patřila skupina sedmi rytířů, kteří si říkali "Sedm smrtelných hříchů". Měli na těle vytetované zvíře, které mělo symbolizovat jejich hřích, který spáchali. Podle všeho ale zavraždili jednoho ze Svatých rytířů a několik dalších při pokusu o převrat. Na nějakou dobu se po nich slehla zem a jediné, co zbylo, byly historky o jejich síle.
Za deset let poté se království znovu ocitně v krizi, jelikož král je prohlášen za mrtvého a jeho dvě dcery uvězněny, až na princeznu Elizabeth. Té se podaří utéct a vydává se hledat právě Sedm hříchů. Kdo jiný by ji totiž mohl pomoci, když Svatí rytíři, kteří by ji měli chránit, se ji pokouší zabít?

Ao no Exorcist

3. září 2014 v 8:36 | Danirez
REŽISÉR: Tensai Okamura
STUDIO: A-1 Pictures
VYCHÁZELO: 17.4. 2011 - 2. 10. 2011
ŽÁNR: Shounen / Fantasy / Akční / Supernatural
TÉMA: Démoni / Satan / Záchrana světa / Boj / Apokalypsa
POČET DÍLŮ: 25

Hodnocení na MyAnimelistu: 8,07 (161 551 hlasů)
HODNOCENÍ: 9/10

Lidé žijí ve světě nazývaném Assiah a démoni obývají Gehennu. Tyhle dva světy neboli dimeze spojuje brána, ale nedá se jí do druhého světa projít. Ale i tak jsou démoni schopni do Assiah proniknout tím, že někoho posednou. Lidé, kteří mohou s těmito démony bojovat jsou známí jako Exorcisti. Rin Okumura je synem Satana, ale rozhodne se stát Exorcisou a pomstít smrt svého adoptivního otce, jehož smrt má na svědomí jeho pravý otec.

No Game No Life

18. července 2014 v 14:47 | Danirez
REŽISÉR: Atsuko Ishizuka
STUDIO: Madhouse
VYCHÁZELO: 9.4. 2014 - 25. 6. 2014
ŽÁNR: Dobrodružné / Komedie / Ecchi / Fantasy / Supernatural
TÉMA: Hry / Jiný svět / Inteligence / Boj
POČET DÍLŮ: 12

Hodnocení na MyAnimelistu: 8,82 (76 674 hlasů)
HODNOCENÍ: 10/10

Sora a Shiro jsou sourozenci, kteří se uzavírají před venkovním světěm (který mimochodem považují za špatnou hru) ve svém domě, kde klidně i několik hodin v kuse hrají počítačové hry. Ve virtuálním světě jsou doslova legendami, které nedokáže porazit ani velká početní převaha hráčů.
Jednoho dne obdrží zvláštní email zvoucí k šachové partii. Poté, co duel sourozenci vyhrají, je jim nabídnuto opustit tento svět a žít ve světě, kde je vše rozhodováno pomocí her - volba krále, každodenní spory, války mezi národy...
V tomto světě žije šestnáct různých ras, které spolu bojují o území, z nichž lidské rase náleží to nejmenší. Poslední král několikrát prohrál značný kus země a lidská rasa navíc nedokáže používat magii, tudíž je těžší poznat, zda soupeř podvádí či ne. Jakoby se to přímo nabízelo, právě v zemi probíhají hry o trůn; králem se má stát ten, kdo porazí všechny své soupeře. Je to snad právě ten důvod, proč Jediný Pravý Bůh Soru a Shiro do tohoto světa přivedl?

Fullmetal Alchemist: Hagane no Renkinjutsushi | Hledání kamene mudrců

18. července 2014 v 12:10 | Danirez
REŽISÉR: Seiji Mizushima
STUDIO: Aniplex & Bones
VYCHÁZELO: 4.10. 2003 - 2. 10. 2004
ŽÁNR: Shounen / Komedie / Akční / Dobrodružné / Drama / Fantasy
TÉMA: Armáda / Alchymie / Magie / Válka
POČET DÍLŮ: 51

Hodnocení na MyAnimelistu: 8,41 (232 228 hlasů)
HODNOCENÍ: 10/10

Potom, co Alfons a Edward Elricovi ztratí svou matku, rozhodnou se k zoufalému řešení. Chtějí ji za pomoci alchymie přivést zpátky k životu. Jenže v zákonech alchymie platí, že všechno má svoji cenu, není možné něco získat, aniž by se něco obětovalo, takže musí nabídnou něco na oplátku. Alfons přijde o své tělo a Ed zaplatí svou nohou. Aby svého bratra zachránil, připoutá rychle jeho duši ke starému brnění a tím přijde o pravou ruku.
Dojde jim, že oživit člověka není jen tak a že alchymie má i své temné stránky. Přesto se nevzdávají a rozhodnou se dostat zpět svá těla, která zdá se zmizela někam za tajemnou bránu... Řešení zdá se skrývá legendární kámen mudrců, ale Elricovi bratři nejsou jediní, kdo po něm pátrají...

Bakuman

20. června 2014 v 9:45 | Danirez
REŽISÉR: Kenichi Kasai & Noriaki Akitaya
STUDIO: J. C. Staff
VYCHÁZELO: 2.10. 2010 - 2. 4. 2011
ŽÁNR: Shounen / Komedie / Romantické / Podle mangy
TÉMA: Manga / Škola / Kreslení / Přátelství
POČET DÍLŮ: 25

Hodnocení na MyAnimelistu: 8,37 (66 246 hlasů)
HODNOCENÍ: 10/10

Mashiro Moritaka si jednoho dne zapomene ve škole sešit, do kterého si z nudy kreslil manga portréty Miho - dívky, kterou má tajně rád. Kdyby ho někdo našel, byl by to problém. Ovšem Takagi Akito, který sedí v poslední lavici má ve třídě o všem přehled, takže si nemohl nevšimnout Mashirova talentu a především jeho zájmu o Azuki Miho. Takže si na něj počká a vrátí mu sešit pouze pod jednou podmínkou: "Napiš společně se mnou mangu!"
Tak začíná příběh dvou středoškoláků, kteří se snaží prorazit ve světě mangy. Jeden kreslí, druhý píše příběh. Ale napsat a nakreslit mangu není tak jednoduché. Mashiro o tom ví něco víc. Postupem času se odkrývá jeho minulost a příběh jeho strýce - slavného mangaky. A jak je to toho všeho zapletena Azuki Miho, jejímž snem je stát se seijuu?
Vypadá to, že se historie bude opakovat... Zvládnou Mashiro a Takagi všechny překážky?

Noragami

12. června 2014 v 16:19 | Danirez
REŽISÉR: Koutarou Tamura
STUDIO: Bones
VYCHÁZELO: 5.1. 2014 - 23. 3. 2014
ŽÁNR: Shounen / Akční / Dobrodružné / Supernatural / Podle mangy
TÉMA: Bůh / Duchové / Boj / Bohyně
POČET DÍLŮ: 12

Hodnocení na MyAnimelistu: 8,25 (55 912 hlasů)
HODNOCENÍ: 10/10

Na hranici mezi touto sférou a další, žije osm milionů bohů, mrtvé duše, které bohům slouží a další rozmanití duchové, kteří pomáhají a pletou se do záležitostí lidí. Yato je malý bůh, který nemá ani svou vlastní svatyni, po které hrozně touží. Zveřejňuje kde se dá své telefonní číslo s nápisem "doručovací Bůh Yato". Za své rozmanité služby si účtuje pět jenů.
Hiyori, dcera vážené rodiny, je téměř usmrcena při dopravní nehodě, když zachrání Yata. To způsobí, že její duše dokáže snadno vyklouznout z jejího těla v kterémkoliv okamžiku. Proto pronásleduje Yata, aby jí vrátil zpět do normálu.
Yata ovšem opustila jeho jediná "Regálie" či "Posvátný klenot", díky které je schopen bojovat. Jsou to čisté duše, většinou mladých lidí, kteří si stále přejí žít. Tak se oba setkají s Yukinem.

Golden time

17. května 2014 v 7:45 | Danirez
REŽISÉR: Chiaki Kon
STUDIO: J.C.Staff
VYCHÁZELO: 4.10. 2013 - 28. 3. 2014
ŽÁNR: Seinen / Romantické / Komedie / Drama / Podle novely
TÉMA: Ztráta paměti / Vztahy / Přátelství / Škola
POČET DÍLŮ: 24

Hodnocení na MyAnimelistu: 7,92 (38 318 hlasů)
HODNOCENÍ: 8/10

Banri je normální úspěšný maturant, který má namířeno na slavnostní zahájení školního roku na vysoké škole. Cestou ovšem, díky svému až tragicky špatnému orientačnímu smyslu, zabloudí. Potká však dalšího stejně ztraceného studenta Mitsua, se kterým se skamarádí a rozhodnou se hledat školu spolu. Jak cestou slovo dá slovo, Banri zjišťuje, že Mitsuo se přihlásil na školu pouze proto, aby utekl před svou přítelkyní, která mu svou fanatickou láskou uzurpuje život. Nikdy by ale nečekal, že se mu dočká té cti, poznat ji rovnou už první den před školou, kde od ní Mitsuo namísto pozdravu schytá pugetem růží do obličeje. Přesto nejde Banrimu si nevšimnout, jak moc je jeho přítelkyně krásná. A tak započíná kolotoč plný emocí a legrace, kde je každá postava trochu víc komplikovanější, než jak by se zprvu mohlo zdát.

Bakemonogatari

16. května 2014 v 11:06 | Danirez
REŽISÉR: Akijuki Shinbou
STUDIO: Aniplex
VYCHÁZELO: 3. 7. 2009 - 25. 6. 2005
ŽÁNR: Mysterijní / Romantické / Supernatural
TÉMA: Upíři / Duchové / Vztahy / Nadpřirozené bytosti
POČET DÍLŮ: 15

Hodnocení na MyAnimelistu: 8,44 (132203 hlasů)
HODNOCENÍ: 8/10

Araragi byl nedávno kousnut upírem a následkem toho se jím stal také. Z jeho prokletí ho ale osvobodil poněkud zvláštní kněz Oshino. Díky němu se Araragi rozhodl, že když potká někoho, koho postihlo podobné nadpřirozené neštěstí, pomůže mu. Bakemonogatari v překladu znamená "Příběhy monster". Anime obsahuje pět různých příběhů, ve kterých se můžete setkat s lidmi s podobnou zkušeností jako měl Araragi.

Claymore

15. května 2014 v 8:59 | Danirez
REŽISÉR: Hiroyuki Tanaka
STUDIO: Madhouse
VYCHÁZELO: 4.4. 2007 - 26. 9. 2007
ŽÁNR: Shounen / Akční / Dobrodružné / Fantasy
TÉMA: Supersíla / Monstra / Krvavé scény / Rozvíjení síly
POČET DÍLŮ: 26

Hodnocení na MyAnimelistu: 8,03 (103237 hlasů)
HODNOCENÍ: 8/10

Ve světě podobném středověku jsou součástí společnosti i Youma - monstra, která požírají lidské maso a opravdu si libují nad vnitřnostmi. V okamžiku, kdy někoho snědí, dokáží převzít lidské vlastnosti a zvyky toho člověka, takže je velmi těžké je rozpoznat. Lidé jsou proti nim bezradní.
Claymore je název pro keltské meče, ale v tomhle anime se tak nazývají stříbrooké čarodějnice, které proti Youma bojují. Aby byly schopné proti Youma bojovat, přijmou do svého těla maso a krev Youmy, proto se jich lidé mnohdy bojí více než samotných monster, přestože jejich jediným cílem je lidi chránit.

Ale organizace, která Claymore zaměstnává, lidem zatajuje to, že ty nejhorší stvůry vzniknou právě z Claymore, když překročí svoji hranici a nedokáží se vrátit zpět ke své lidskosti - stanou ze z nich tzv. Probuzené.

Clare se stane Claymore, aby pomstila smrt Teresy - jedné z nejmocnějších Claymore. Ale pustí se do toho hned od začátku originálním způsobem. Od ostatních Claymore se značně liší, protože přijala do svého těla maso a krev jiné Claymore namísto Youmy. Má nejnižší číslo, tudíž je nejslabší.
Opravdu se jí podaří porazit Priscillu - jednu ze tří nejsilnějších Probuzených?

Elfen lied

14. května 2014 v 18:05 | Danirez
REŽISÉR: Mamoru Kanbe
STUDIO: ARMS
VYCHÁZELO: 15. 7. 2004 - 17. 10. 2004
ŽÁNR: Akční / Drama / Ecchi / Horor / Psychologické
TÉMA: Krev / Rozdvojená osobnost / Mutanti
POČET DÍLŮ: 13

Hodnocení na MyAnimelistu: 8,07 (220254 hlasů)
HODNOCENÍ: 10/10

Dicloniové jsou nový druh lidské rasy, který se vyznačuje malými růžky na hlavě a neviditelnýma rukama - tzv. vektory, pomocí kterých zabíjí. Lucy považují vědci a vůbec organizace, která dicloiny likviduje, za jednu z nejnebezpčenějších. Poté, co uteče z výzkumné laboratoře se rozpoutá akce na její dopadení. Paradoxně jsou proti ní poslány Nana a Marika - její vlastní druh.
Ale Lucy má rozdvojenou osobnost a tak je z ní jednou Lucy podruhé Nyu. A má s lidmi nevyřešené záležitosti. Jak do její minulost zapadá Kouta a Yuka?

Samurai champloo

29. dubna 2014 v 8:55 | Danirez
REŽISÉR: Schinichiro Watanabe
STUDIO: Manglobe
VYCHÁZEL: 16. 5. 2004 - 19. 3. 2005
ŽÁNR: Shounen / Dobrodružné / Komedie / Drama
TÉMA: Samurajové / Historie / Náboženství / Japonsko
POČET DÍLŮ: 26

Hodnocení na MyAnimelistu: 8,51 (119 081 hlasů)
HODNOCENÍ: 10/10

Mugen a Jin jsou dva potulní samurajové. Liší se jak stylem boje, tak svým charakterem, spojuje je ovšem výjimečné šermířské umění a také jejich ješitnost. Shoda náhod je oba jednoho dne zavede do stejného města, kde se zapletou do potyčky, v níž zemře starostův syn. Jsou odsouzeni k smrti, ale zásluhou mladičké Fuu se jim podaří utéct. Výměnou za svou záchranu jí slíbí, že jí pomohou nalézt tajemného samuraje vonícího po slunečnicích. Dobrodružná cesta po středověkém Japonsku tak jak ho možná neznáte může začít.

Ačkoliv mi trvalo, na mé poměry, strašně dlouho, než jsem se na celé anime dodívala, musím říct, že bych si ho v tenhle ten čas dvakrát tak prodloužila. Do té doby, než jsem si tohle anime pustila jsem byla zvyklá na klasické shouneny, jejich boje a napínavé epizody. Když mě tedy v tomto případě příběh nenutil poskakovat napětím po židli a okamžitě pouštět další díl, byl to pro mě trochu nový zážitek. Ale v momentě, kdy jsem dodívala poslední díl, mě zamrzelo, že to končí.

Full Metal Panic

24. dubna 2014 v 9:25 | Danirez
REŽISÉR: Koichi Chigira
STUDIO: Gonzo
VYCHÁZEL: 8. 1. 2002 - 18. 6. 2002
ŽÁNR: Akční / Mecha / Komedie / Sci-fi / Romantické
TÉMA: Armáda / Roboti / Teroristi / Škola
POČET DÍLŮ: 24

Hodnocení na MyAnimelistu: 7,93 (100 462 hlasů)
HODNOCENÍ: 9/10

Sagara Sousuke může vypadat jako obyčejný student střední školy, ale je cokoliv, jen ne obyčejný teenager. Je to jeden z nejtalentovanějších (a humor postrádajících) agentů jedné z netajnější a nejsilnější paramilitaristické organizace MITHRIL.
Hluboko pod mořskou hladinou brázdí oceány supermoderní ponorka Tuatha de Danaan, s jejíž pomocí členové tajné organizace Mithril bojují proti světovému terorismu za lepší zítřky. Předmětem zájmu obou stran jsou přitom střípky informací o pokročilých technologiích, zaseté v genech jedinců známých jako "Whispered"...
Kaname Chidori si žije svůj poklidný středoškolský život, než je jí představen nový spolužák Sagara Sousuke, který hned na první pohled vypadá jako pěkný pošuk a vojenský nadšenec.
A naprosto se jí převrátí život naruby, po tom, co je unesena s celou svojí třídou kvůli znalostem, které ani neví, že má.

Tegami Bachi | Včelí pošťák

23. dubna 2014 v 8:29 | Danirez
REŽISÉR: Mamoru Kanbe
STUDIO: Studio Pierrot
VYCHÁZEL: 3. 10. 2009 - 27. 3. 2010
ŽÁNR: Dobrodružné / Supernatural / Komedie / Steampunk / Fantasy
TÉMA: Donášková služba / Příšery / Boj
POČET DÍLŮ: 25

Hodnocení na MyAnimelistu: 7,84 (19 445 hlasů)
HODNOCENÍ: 9/10

Gauche Suedo je včelí pošťák, který se touží stát hlavní včelou a odejít do města Akatsuki, aby zajistil lepší život své sestře, která je na vozíku. Akatsuki je totiž město, nad kterým září největší umělé slunce. Všude jinde panuje tma. Další, ale menší slunce je v okrese Yusari, ve městě, kde sídlí základna všech Včelích pošťáků - Včelí úl.Jednoho dne však musí doručit dopis, který se od ostatních dost liší. Ten dopis se jmenuje Lag Seeing.

Jeho matka ho nejspíš opustila a odjela do Akatsuki, poslední co pro něj udělala bylo, že ho poslala své sousedce, která se odstěhovala do Campbell Litus - tetě Sabrině.

Cowboy Bebop | Kovboj Bebop: Lovec odměn

16. dubna 2014 v 13:00 | Daniela
REŽISÉR: Shinichiro Watanabe
STUDIO: Sunrise
VYCHÁZEL: 3. 4. 1998 - 23. 4. 1999
ŽÁNR: Akční / Drama / Sci-fi / Western / Techno noir
TÉMA: Lovci odměn / Vesmír / Přátelství
POČET DÍLŮ: 26 / 4S

Hodnocení na MyAnimelistu: # 22 / 8,83 (134 290 hlasů)
HODNOCENÍ: 10/10

Cowboy bebop se točí kolem posádky vesmírné loďě se jménem Bebop (odtud název). Patří k lovcům lidí, kteří ve sluneční soustavě chytají zločince a odevzdávají je policii. Jejich jedinou obživou jsou takhle získané peníze. Majitel lodi Jet Black spolupracuje se Spikem Spiegelem. Na svých cestách napříč Vesmírem získávají nové členy posádky a možná i přátele: Faye Valentine, ženu se záhadnou minulostí a obrovskými dluhy a Ed, výstřední dívku, která je na Zemi nejznámější hackerem. A nesmím zapomenou na Eina, geneticky upraveného psa, jehož inteligence je na stejné úrovni jako člověka.
Anime Cowboy bebop vypráví o jejich společných dobrodružstvích a postupně odhaluje střípky jejich minulosti.

Někdy okolo roku 2020 exploduje hyperprostorová brána. Zahyne přes čtyři miliardy lidí a zároveň zmízí z oblohy Měsíc a místo něj zemi obklopuje hejno asteroidů, které každou chvíli bombardují zemský povrch a vytváří krátery. Kvůli tomu planetu Zemi spousta lidí opouší na vzádlenější měsíce Jupiteru nebo Mars.

Amnesia

3. dubna 2014 v 10:24 | Daniela
REŽISÉR: Yoshimitsu Ohashi
STUDIO: Brain´s Base
VYCHÁZEL: 7. 1. 2013 - 25. 3. 2013
ŽÁNR: Mysterijní / Drama / Romance / Shoujo / Reverse harem
TÉMA: Paralelní světy / Bishounen / Randění / Ztráta paměti
POČET DÍLŮ: 12

Hodnocení na MyAnimelistu: 6,57 (27 624 hlasů)
HODNOCENÍ: 7/10

Hlavní hrdinka Heroine (vážně jde o její jméno) se jednoho dne probudí v kavárně, ve které pracuje s velmi pohlednými bišíky, ale nepamatuje si vůbec nic. V zápětí se před ní objeví duch Orion, který jí vysvětlí, že ztrátou pamětí trpí kvůli němu a proto jí pomůže si postupně vzpomenout na svůj život. Heroine ale zjišťuje, že se probouzí stále do toho jednoho a samého dne, avšak do zcela jiné reality, ve které pokaždé chodí s jiným z pěti hlavních hrdinů. Podaří se jí zjistit, proč je chycena v časové smyčce?

Amnesia nejspíš nezklamala jenom mě. Popravdě jsem se těšila, že tentokrát reverse harém trochu zaboduje a naservíruje nám zajímavé postavy se zajímavým příběhem.

Devil Survivor 2 The Animation

2. dubna 2014 v 16:43 | Daniela
REŽISÉR: Seiji Kishi
STUDIO: Bridge
VYCHÁZELO: 5. 4. 2013 - 28. 6. 2013
ŽÁNR: Supernatural / Urban fantasy / Akční /
TÉMA: Přátelství / Mimozemšťané / Bůh / Zkáza
POČET DÍLŮ: 13

Hodnocení na MyAnimelistu: 7,13 (19 103 hlasů)
HODNOCENÍ: 7/10

Záhadné bytosti nazývané Septentriones napadnou zemi. Aby lidstvo dokázalo úder vrátit, uzavře smlouvu s ďábly. Septentrioni se objevují nejméně jednou za den a zbývá sedm dnů na to je porazit, než svět pohltí nicota.

Devil Survivor možná doplatí na svou dobu vysílání, jelikož vedle něj strhla pozornost docela slušná řádka anime. Ale kdyby se trhl v sezóně, kde jich moc zajímavých nebude, možná by to s ním nebylo tak špatné.
 
 

Reklama